En sommar att minnas…

Hästar och ryttare gör sig klara för uteritt

Den extrema värmen gör att denna sommar blev väldigt speciell. Kan man förvänta sig att hobbyryttare, vuxna och barn, ska kunna rida ”på riktigt” i över 30 graders värme? Kan hästar, som trivs som bäst i snö och kyla, fungera i denna värme, trots att svetten rinner av dem redan innan de har börjat sitt arbetspass? Det borde inte ha varit möjligt, men våra fantastiska hästar jobbade och våra tappra ryttare red precis som vanligt trots värmen!! Ingen klagade och många passade på att ta sig dagliga, svalkande bad i Sigvaldesjön.

De flesta har säkert förstått att sommarens torka drabbat Gotland och Öland allra värst och att höbristen på många ställen är akut. Vi fick skörda vårt hö i all hast redan i slutet av maj eftersom det då började att vissna ner och försvinna. Vi fick in ca 60% av vårt behov men lyckades få köpa en del av en granne. Nu saknar vi ”bara” ca 20 stora hösilagebalar och hoppas på en gynnsam höst med lagom regn och milt väder, så att vi lyckas få ta en sen andra skörd. Det regn som nu har kommit, sent omsider, har fått betena att börja växa igen så hästarna kan förhoppningsvis klara sig utan hö till fram i oktober. Sedan blir det en vinter i ransoneringens tecken.

I våras fick vi två fina fjordföl, Gosa och Kantarell, och våra ridlägerbarn fick åka på ”fölsafari” och bekanta sig med dem. Barnen fick kela med fölen och fölen blev väldigt tama! Men, det var ju ett tredje föl på gång också. Fyraåriga Gåta väntade sitt första föl och hon var konstaterat dräktig, men inget föl före midsommar – och fortfarande, 1/9, inget föl! Förklaringen är att hon gick tillsammans med Lordi som sällskap under hela hösten och nu förstår vi att hon nog blev ombetäckt någon gång i oktober eller så… Följ oss på Facebook så får du veta när vi får årets sista föl!

Vi fick också två nya skolhästar i våras, Alvin och Trine. Efter en inskolningsperiod visade sig båda två vara trevliga och de blev mycket uppskattade av sina ryttare. Även vår söta fjordkorsning Tim fick rycka in ibland och avlasta någon av de äldre hästarna. Han blev också väldigt omtyckt och får kanske stanna kvar och jobba som ridlägerhäst även nästa sommar!

Ridskolan börjar sin hösttermin nu i september och så snart den kommit i gång ska vi börja att planera för nästa ridlägersäsong. Vi räknar med att all information om denna kommer att finnas tillgänglig här på hemsidan fr o m 1/10. Fram till dess får ni gärna fundera på om inte ett litet lyxigt Allhelgonaläger skulle pigga upp i höstmörkret!

Bästa hälsningar från oss alla på Sindarve

genom